Astăzi, la Casa ONU din Bucureşti, Shivani Singh, o prinţesă indiană autentică, nepoata rajahului din Madhupur, lansează o carte ce a fost bestseller în întreaga lume, „Moarte la curtea rajahului", un policier cu arome tari, orientale, plasat în India colonială.
Lansarea cărţii (tradusă în româneşte de Elena Maresi şi de indianista Florina Dobre Brat, publicată la Editura Taj) va fi însoţită de o expoziţie de fotografii de epocă înfăţişând palatul rajahului şi persoanele care au servit ca modele pentru personajele din carte.
S-a inspirat din poveştile copilăriei auzite la palat
Shivani îşi aminteşte cum, copil fiind, tremura de fiecare dată când trecea prin faţa uriaşei picturi în ulei din marea sală de primire a palatului care înfăţişa un bărbat solid, îmbrăcat în bogate haine princiare, cu barbă neagră şi părul vâlvoi. Era stră-străbunicul ei ce i-a slujit drept model pentru personajul teribilului rajah din Sirikot. O altă fotografie, a străbunicii, cunoscută pentru aroganţa şi tăria ei de caracter, a inspirat-o în crearea unuia dintre perso¬najele feminine. Recunoaşte că în „documentare" au ajutat-o şi orele lungi de tras cu urechea la conversaţiile dintre mama şi bunica ei, prinţesa şi regina din principatul Madhupur. De la palatul din realul Madhupur până la fictivul Sirikot a fost doar un pas, care i-a adus faima literară.
Ciocnirea civilizaţiilor
Pornind de la pretextul unor crime ce au loc în împrejurări ciu¬date, romanul pătrunde în toate ungherele Indiei, pe vremea când această ţară mai era încă perla coroanei britanice. Lucrarea devine astfel o radiografie a unei epoci în care urmaşii marilor familii princiare sunt puşi faţă în faţă cu coloniştii englezi, într-o adevărată ciocnire între civilizaţii. Deci, pe lângă ingredientele obligatorii ale unui roman poliţist - mister, moarte şi taine bine păzite, - în carte este reînviată