Tigăile din teflon de ultimă generaţie permit gătitul dietetic, fără ulei, şi conservă proprietăţile alimentelor. Aflaţi cum le alegeţi pe cele mai bune. Sursa: VLAD STĂNESCU
Alimentele considerate să nătoase pot fi "golite" de nutrienţi şi "îmbogăţite" caloric dacă sunt prăjite şi procesate excesiv. "Cultul prăjelilor" poate fi desfiinţat prin adoptarea metodelor "inteligente" de gătit, precum sotarea, coacerea şi fierberea, sau prin folosirea tigăilor din teflon, cu ajutorul cărora "se prăjeşte fără ulei".
Tigaia "perfectă" trebuie să fie fabricată din aluminiu, care repartizează căldura integral, să aibă un înveliş antiadeziv, fără substanţe nocive, şi să indice temperatura optimă de gătire.
Cum vă daţi seama dacă vasul cumpărat e de calitate
Tigăile din teflon de generaţie nouă au înlocuit substanţele nocive, PFOA (e extrem de nocivă, scade fertilitatea şi afectează fetuşii), cadmiu şi plumb, utilizate în mod curent pentru realizarea învelişurilor antiadezive cu un polimer cunoscut sub denumirea de politetrafluoretilenă (PTFE).
Chiar dacă învelişul din PTFE e crăpat sau zgâriat, substanţa nu reprezintă un risc pentru sănătate nici dacă este ingerată, lucru confirmat de autorităţile publice în domeniul sănătăţii din Europa şi Statele Unite ale Americii.
Mai mult, PTFE este folosită şi în domeniul medical, fapt ce demonstrează încă o dată caracterul inofensiv al substanţei. Confuzia dintre cele două substanţe, PFOA şi PTFE, a făcut ca foarte mult timp tigăile din teflon să fie în mod greşit considerate periculoase.
Gătitul fără ulei, marele avantaj al tigăilor din teflon
Avantajul unui astfel de înveliş nonadeziv este că permite gătitul light, fără adaos de ulei (un cub de unt fiind suficient).
Astfel, mâncarea nu se arde, nu se afumă (fumul este cancerigen), îşi păstrea