Cei 300 de milionari prezenţi în noua ediţie au fost nevoiţi şi ei să-şi restructureze afacerile din cauza crizei. Potrivit evaluărilor, averea loc cumulată se ridică la 30 de miliarde de euro.
Averile însumate ale celor mai bogaţi 300 de oameni de afaceri din clasament se situează în jurul valorii de 30 de miliarde de euro, echivalentul a 25,9% din produsul intern brut al României, potrivit ediţiei 2010 a "Top 300 cei mai bogaţi români", care va fi pe piaţă de luni, 18 octombrie. Cifra este cu 6 miliarde de euro mai mică faţă de 2008.
Imobiliarele, o miză continuă
Mai exact, 169 de milionari au înregistrat, în 2009, scăderi ale averilor, 40 au ieşit din top, şi doar 38 au reuşit să-şi conserve situaţia financiară. Nici cei 43 de oameni de afaceri care şi-au majorat averile nu au fost scutiţi de efectele crizei, întrucât, pentru a-şi asigura rentabilitatea au fost nevoiţi şi ei să plătească preţul piperat al restructurării şi eficientizării activităţii.
Imobiliarele sunt în continuare o miză pentru bogaţii României - 140 dintre aceştia au în continuare plasamente imobiliare, 65 deţin portofolii semnificative în turism, 40 în industrie, 29 în comerţ, 18 în media şi 14 în sectorul farmaceuticelor.
Averi în anul falimentelor
"A fost un an de infarct, la propriu. Un an în care zeci, sute de milioane de euro din averile făcute parcă pocnind din degete, pe vremea când economia părea să nu se mai oprească din creşterea ei nesănătoasă, s-au topit ca untul lăsat în soare", explică Iulian Bortoş, redactor-şef al revistei "Capital".
Despre evoluţia lui 2009 vorbeşte şi Cristian Ionescu, country cluster manager Coface Romania, Slovacia, Bulgaria. "Falimentele au bătut un nou record absolut şi au crescut cu 30%, atingând un nivel de 75 de falimente pentru fiecare zi lucrătoare", spune Ion