LECŢIA DE ECOLOGIE. Fosta campioană olimpică la canotaj, Valeria Răcilă van Groningen, a pornit maratonul acum doi ani, după ce participase la mai multe maratoane organizate de Silviu Dumitrescu. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
Acesta şi-a amintit cum, acum câţiva ani, după ce alergase la un maraton, întinsă pe iarbă, obosită, Valeria i-a spus că trebuie să organizeze un maraton în centrul oraşului care să pună România pe harta internaţională. Ideea a prins contur în 2008 şi a crescut. Anul acesta participă 1.000 de sportivi străini din 17 ţări, alături de 4.000 de români.
Evz.ro a stat de vorbă cu preşedintele Asociaţiei Bucharest Running Club, Valeria Răcilă van Groningen, despre importanţa sportului şi promovarea Capitalei prin acest eveniment.
Evz: Ce înseamnă pentru Bucureşti un astfel de eveniment?
Valeria Răcilă van Groningen: Noi cred că prin acest eveniment promovăm Bucureştiul. Peste tot sunt numai lucruri negative despre Capitală. Am dori ca mai mulţi oameni să iasă în stradă să încurajeze aceşti atleţi.
Pentru Bucureşti mai înseamnă şi creştere economică pentru că vin foarte mulţi sportivi străini care vor sta la hotel aici; deci practic participăm şi noi un pic la creşterea economiei. Şi am încercat să educăm un pic populaţia din Bucureşti care nu are suficientă cultură a sportului de masă, să devenim şi noi o capitală europeană din acest punct de vedere.
Cum se raportează românii la sport?
Eu mă bucur că din ce în ce mai mulţi oameni se gândesc la un mod de viaţă mai sănătos şi din ce în ce mai mulţi aleargă în parcuri. Eu când am venit în România în 1993, chiar strigau copiii după noi "1,2,3" sau "de ce alergaţi" sau alergau cu noi. Dar acum din ce în ce mai mulţi tineri aleargă şi este îmbucurător pentru noi, mai ales că avem din ce în ce mai mulţi români înscrişi.
Cum le-a schimbat