Vinurile roşii, seci, vor ieşi bune anul acesta. Producţia e mai mică decât anul trecut, dar cei de la Casa DaVino spun că esenţială la vin e calitatea şi nu cantitatea. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Lui Bogdan Costăchescu îi place să creadă că DaVino, vinul pe care îl produce împreună cu asociatul său, Dan Balaban, nu este doar cel mai scump, ci şi printre vinurile de care România poate fi mândră. "Afară, o sticlă cu vin porneşte, în restaurant, de la 25 de euro şi s-ar putea să bei ceva foarte prost, la noi atât costă cel mai bun".
DaVino, apărut cu 10 ani în urmă, e o afacere în doi: unul care ştie cum se face vinul şi unul care ştie cum se vinde. "Au intrat foarte mulţi în afacerea asta, pe cei care sunt pasionaţi îi înţeleg. Mulţi au renunţat. La prima vedere pare simplu, însă trebuie să investeşti, nu tragi mustul şi a ieşit vinul. Şi după ce-l faci, ca să vinzi sticla aia nu e deloc simplu", crede Bogdan Costăchescu.
Niciun microb nu pătrunde în cramă
DaVino e făcut din struguri de Ceptura, de lângă Prahova. În cramă, construită chiar în apropiere de dealurile viticole, strugurii au nevoie de curăţenie lună, ca în farmacie.
"E imperios necesară pentru vin. Spălăm cazanele mai bine decât farfuria de acasă, orice mic microb îţi poate compromite tot vinul", spune Costăchescu. Cum vin în lădiţe, strugurii sunt imediat băgaţi la procesat, fiecare minut câştigat fiind importat. Şeful casei de vinuri explică: "Avem reguli stricte: strugurii să nu fie puşi în saci pentru că se strivesc, iar data culesului nu se stabileşte în funcţie de cum zice vecinul, ci fix când se coace strugurele".
EVZ a surprins exact momentul culesului. Când ajung la cramă, din lădiţe, strugure cu strugure, se sortează, boabele sunt scoase de pe ciorchini automatizat şi apoi sunt zdrobite. Până să iasă vin, mustul e pus la fermentat în vase im