România poate sta puţin mai liniştită în această iarnă. Dacă ruşii vor întrerupe, ca până acum, livrarea gazelor naturale prin Ucraina, consumatorii români vor putea fi aprovizionaţi printr-o rută alternativă. Sursa: Reuters
Mai exact, prin Ungaria, al cărei sistem de transport al gazelor a fost conectat de cel al României în vara acestui an, prin conducta Arad-Szeged.
A fost nevoie însă de aproape 10 ani până ca această conductă, care ne deschide practic poarta spre sistemul vest-european de transport al gazelor, să se realizeze, deşi lucrările în sine nu au durat decât un an şi ceva. Deocamdată, 1,75 miliarde metri cubi pe an pot veni dinspre Ungaria, suficient însă pentru România, care îşi acoperă cea mai mare parte a consumului din producţia internă. Anul trecut, de pildă, la un consum total de 13,2 miliarde metri cubi, diminuat cu 15% din cauza crizei, doar 20% au venit din import.
"Poarta" spre sistemul vestic de conducte
"Ungaria este interconectată cu Austria, iar la mijlocul lui 2011 vom pune în funcţiune interconectarea cu Croaţia. Dacă ai depozite de gaze, interconectări, creşte securitatea energetică pentru toate ţările din regiune", spune Sandor Fasimon, senior vicepresident în cadrul grupului MOL, prezent, vineri, la inaugurarea conductei. Potrivit acestuia, Ungaria are capacităţi de înmagazinare a gazelor de 6 miliarde metri cubi (cam de două ori mai mult decât în România - n.r.), astfel încât, în cazul în care Rusia va întrerupe livrările de gaz prin Ucraina, anumite cantităţi pot fi exportate şi în România.
Punerea în funcţiune a conductei Arad-Szeged este extrem de importantă pentru România, care pentru prima dată are acces la mixul de resurse din vestul Europei (Rusia, Norvegia, Olanda, nordul Africii etc.). Până acum, România a fost o "insulă", alimentată cu gaze doar din Rusia, prin conducte