În cei 35 de ani de catedră a insuflat dragostea de tradiţii şi folclor la aproape 300 de copii, ansamblul pe care-l coordonează reuşind să devină mesagerul spiritualităţii naţionale în Europa, America şi Asia.
Învăţător la Şcoala Vităneşti din comuna olteană Sârbii Măgura, Florea Turuianu nu se rezumă doar la predarea materiei cuprinsă în programa şcolară. Este singurul dascăl din judeţ care la opţional predă tradiţii folclorice. „După participarea la Festivalul Internaţional de la Budapesta cu Ansamblul Junii Căluşari Sârbii Măgura în anul 2002, am fost invitat de către ansamblul de acolo să-i iniţiez pe dansatori în tainele căluşului. A urmat apoi un schimb de experienţă: au venit în comuna noastră să studieze folclorul local, iar eu am fost invitat la o şcoală să urmăresc predarea opţionalului. Se respecta un program strict, cu selecţii pe clase, în funcţie de talentul elevului. Am povestit şi aici la diverse simpozioane ce am văzut, dar nu am stârnit interes. Aşa că am pus în practică acest lucru la şcoala la care predau, iar opţionalul nu se mai rezumă doar la săpatul grădinii şcolii, ci avem ore de lectură, pictură sau tradiţii folclorice”, spune învăţătorul.
Pregătire folclorică gratuită
Cu o mare dragoste pentru folclor şi respect pentru tot ceea ce înseamnă valori tradiţionale, învăţătorul Turuianu pregăteşte elevii şcolilor Vităneşti şi Branişte să ducă mai departe faima ansamblului pe care-l coordonează din 1977. „Sâmbăta şi duminica am program ca la şcoală, însă predau folclor- căluş şi alte jocuri populare specifice zonei. Fac acest lucru în mod gratuit, iar din banii Fundaţiei Junii Căluşari îi răsplătesc pe copii cu dulciuri”, ne mărturiseşte Florea Turuianu.
Succese notabile pe scene mondiale
Sub coordonarea învăţătorului Turuianu, coregraf al ansamblului, Junii Căluşari din Sârbii Măgura au făcut să