Proliferarea armelor de distrugere în masă, statele instabile, epuizarea resurselor energetice, schimbările climatice şi criza economică sunt ameninţările de securitate cu care se confruntă România, indică un sondaj realizat la nivelul UE.
Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR) şi publicat pe site-ul instituţiei, a inclus mai mult de 250 de interviuri şi un studiu al documentelor de securitate naţională ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus în raportul "Spectrul unei Europe multipolare".
La întrebarea "care sunt ameninţările la adresa securităţii cu care se confruntă în prezent ţara?", studiul a indicat în cazul României proliferarea armamentului de distrugere în masă - Iranul, statele instabile (inclusiv instabilitatea din Afganistan şi Pakistan), epuizarea energiei/competiţia pentru resurse, schimbările climatice şi criza economică. Printre potenţiale ameninţări menţionate de alte state se numără terorismul, Rusia, China sau migraţia necontrolată.
Potrivit rezultatelor incluse în studiul ECFR, cea mai bună capacitate a armatei României este cea de a prelua misiuni de menţinere a păcii, iar în ceea ce priveşte poziţia ţării în sistemul internaţional, aceasta are rol de "putere-pivot", ca stat a cărui contribuţie este critică în regiune sau într-un anumit domeniu.
Sursa: Adevarul.ro Proliferarea armelor de distrugere în masă, statele instabile, epuizarea resurselor energetice, schimbările climatice şi criza economică sunt ameninţările de securitate cu care se confruntă România, indică un sondaj realizat la nivelul UE.
Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR) şi publicat pe site-ul instituţiei, a inclus mai mult de 250 de interviuri şi un studiu al documentelor de securitate naţională ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus în raportul "Spectrul unei Europe