Abuzul de medicamente, înfofolitul, consumul redus de lichide şi mersul la serviciu în timpul bolii sunt printre greşelile majore care agravează virozele şi gripele. Sursa: SHUTERSTOCK
Medicii atrag atenţia că prima greşeală majoră pe care o fac cei care răcesc e însăşi "subestimarea" virozelor şi gripelor. Medicii explică cele mai comune erori care se fac în tratarea acestor afecţiuni de sezon.
1. Abuzul de medicamente, în special antibiotice
În condiţiile în care consultul medical nu este la îndemână, este bine de ştiut că "excesul" nu vindecă.
"Paracetamolul administrat în cantităţi mari, necontrolat (mai mult de patru comprimate pe zi, la adulţi) poate avea efect hepatotoxic, întrucât se metabolizează în ficat. De asemenea, picăturile de nas în exces, pe lângă faptul că provoacă dependenţă, pot irita şi modifica mucoasa nazală şi pot determina apnee, alergii sau chiar stop respirator", explică medicul de familie Cristina Popovici, de la Cabinetul Cristal Medical, din Bucureşti.
De departe, cele mai "iubite" medicamente sunt antibioticele. Acestea sunt contraindicate în viroze şi gripe (antibioticele tratează doar bacteriile). Administrate în forme uşoare de boală scad imunitatea şi determină rezistenţă la microbi. Doar în caz de complicaţii (o combinaţie între viruşi şi bacterii) medicul va recomanda antibiotice.
2. Hidratarea insuficientă
Când sunteţi răciţi, rămân valabili cei doi litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri, supe).
Cafeaua este total contraindicată în acestă perioadă, întrucât provoacă vasodilataţie şi poate avea acelaşi efect al "păturii" în caz de febră. Trebuie înlocuită cu ceaiuri emoliente de tei şi muşeţel.
3. Prea multe haine
În general, febra este însoţită de frisoane, care provoacă senzaţia de frig. De aceea, primul impuls este