Cu o administraţie americană timidă în relaţia cu Moscova şi cu o Germanie tot mai activă în politica europeană, Rusia este pe cale să capete un cuvânt în securitatea europeană. La Deauville, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel şi Dmitri Medvedev vor încerca să oficializeze aranjamentul.
Cancelarul german Angela Merkel a spus că doreşte să le propună partenerilor ei de discuţie o apropiere mai mare între Rusia şi NATO, pentru că „vremea Războiului Rece este definitiv încheiată''. Pe agenda summitului de la Deauville va figura, de asemenea, şi chestiunea unei mai bune cooperări între Uniunea Europeană şi Rusia. Atât Merkel, cât şi Sarkozy s-au declarat în favoarea iniţiativei lui Medvedev de refacere a „arhitecturii de securitate europene''. Preşedintele rus a formulat în iunie 2008, la Berlin, ideea unui tratat de securitate în Europa, având ca principii de bază respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor, limitarea recurgerii la forţă armată, controlul armelor şi principiul potrivit căruia nici o organizaţie internaţională nu are dreptul exclusiv să garanteze securitatea în Europa. Dacă majoritatea statelor membre au interpretat această propunere ca o încercare a Moscovei de a diminua rolul NATO şi al Statelor Unite în Europa este pentru că în realitate exact asta este.
Ideea că europenii ar putea face propriile aranjamente cu Moscova a atras nemulţumirea unor oficiali americani. „De când, mă întreb, securitatea europeană nu mai este o chestiune care interesează şi Statele Unite, ci o problemă care se rezolvă între Europa şi Rusia?'', se întreba un asemenea oficial, citat de New York Times. „După ce au fost în centrul securităţii europene timp de 70 de ani, este ciudat să auzi că securitatea europeană nu mai priveşte Statele Unite.'' Un studiu al Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR) afirmă că, atunci când e vorba despre c