Astenia de toamnă provoacă oboseală, fluctuaţii ale apetitului şi schimbări ale stării de spirit. Se tratează cu carbohidraţi "buni", mişcare, iar în cazurile mai grave se adaugă şi psihoterapie. Sursa: SHUTTERSTOCK
Depresia sezonieră apare odată cu schimbarea anotimpului. Procesele fiziologice şi psihologice, stilul de viaţă şi ritmul circadian se modifică, iar "readaptarea" poate fi dificilă pentru per soanele hipersensibile. Vinovate pentru depresia de toamnă nu sunt doar temperaturile scăzute, cât mai ales lumina slabă, care scade nivelul serotoninei, "hormonul fericirii".
Zilele "mai scurte", perspectiva unui an până la vacanţă şi senzaţia de veşnicie întregesc tabloul autum nalo-depresiv. Situaţia se poate agrava în cazul bolnavilor psihic.
"Toamna e asociată acum cu depresia, în trecut se asocia cu belşugul şi bucuria"
"Odată cu venirea toamnei, ziua se micşorează, apar zile ploioase şi nopţi friguroase. Pentru anumite persoane, toate aceste modificări aduc schimbări ale stării de spirit. Dacă adăugăm şi faptul că începutul toamnei coincide cu încheierea vacanţei de vară, deci a unei perioade de libertate şi relaxare, putem înţelege de ce, în epoca modernă, toamna este asociată mai degrabă cu depresia decât, aşa cum se întâmpla în urmă cu 100 ani - cu bucuria, belşugul şi bogăţia", subliniază psihologul Andreea Dumitrescu.
Predispoziţia genetică şi stilul de viaţă sănătos
Simptomele depresiei de toamnă nu diferă prea mult de cele ale depresiei obişnuite: tristeţe, în special la orele dimineţii, oboseală cronică, iritabilitate, di ficultăţi de concentrare, apetit exacerbat sau scăzut, randament scăzut la muncă şi chiar gânduri suicidare, în cazurile severe. Incidenţa este uşor crescută în rândul femeilor.
Deşi medicii vorbesc despre o predispoziţie genetică spre depresie, aceasta poat