Guvernul de la Haga ne condiţionează explicit aderarea la spaţiul fără frontiere de progresele în reformarea sistemului judiciar. Sursa: REUTERS
Executivul olandez "va pleda pentru includerea a două rapoarte bianuale privind corupţia şi reforma justiţiei în România şi Bulgaria în evaluarea pentru aderarea la Schengen a acestor două state", se arată în acordul de coaliţie încheiat, luna trecută, între liberalii şi creştin-democraţii olandezi.
Dacă rapoartele vor arăta că nu sunt îndeplinite "criteriile stricte, Olanda nu va susţine aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen şi eliminarea controalelor la frontierele interne ale UE, iar România şi Bulgaria nu vor fi primite în Schengen", se mai arată în documentul publicat pe site-ul guvernului olandez. Aceste fraze apar şi în acordul de susţinere parlamentară încheiat de liberali şi creştindemocraţi cu formaţiunea extremistului Geert Wilders.
Predoiu: Conexarea MCV cu Schengen, inacceptabilă
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat - pentru "Evenimentul zilei" - că semnalele venite din partea Olandei şi nu numai ar putea fi generate de modificarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate.
"Semnalele de rezervă privind aderarea la Schengen sosite dinspre Franţa şi Olanda ar putea fi o consecinţă in directă a afectării cadrului normativ al Agenţiei Naţionale de Integritate, din primăvara a cestui an. Poziţia guvernului este în sensul că este inacceptabilă o eventuală conexare a MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare - n.r.) cu programul aderării la spaţiul Schengen. Progresele făcute în domeniul MCV după Raportul din vară al Comisiei (Comisiei Europene - n.r.) reprezintă un argument puternic în acest sens. În acelaşi timp, cred că trebuie să receptăm cu cea mai mare atenţie aceste mesaje şi să lansăm o strategie coerentă de răspuns", ne-a decl