În preajma deschiderii sezonului de vânătoare, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui au demarat întâlniri cu paznicii de vânătoare şi şefii de grupă din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui.
În cadrul acestor activităţi poliţiştii au prezentat regulile ce trebuie respectate cu ocazia practicării activităţii de vânătoare, sens în care au fost prelucrate prevederile Legii 407/2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic, Legea 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor şi H.G. 130/2005 privind normele de aplicare a Legii 295/2004.
Poliţiştii au reamintit faptul că, vânătoarea se exercită numai de către persoanele care posedă permis de vânătoare, posedă autorizaţii eliberate de gestionar, posedă permis de armă tip B şi posedă asigurare obligatorie împotriva accidentelor, iar uzul de armă de vânătoare se face de titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat în condiţiile legii.
„S-a discutat şi despre infracţiunea de braconaj şi care sunt situaţiile prevăzute de lege în care se face încadrarea juridică la această infracţiune, dar şi care sunt pedepsele prevăzute de actele normative pentru săvârşirea acestei infracţiuni.Poliţiştii au atras atenţia asupra regulilor de transport pentru armele de vânătoare, sens în care li s-a reamintit faptul că armele trebuie ţinute în toc, neîncărcate cu muniţie, trebuie să aibă efectuată inspecţia tehnică periodică, să nu prezinte defecţiuni şi să nu fie înmânate sub nici o formă altor persoane, decât celor abilitate prin lege", a spus Ioan Macovei, şeful Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
El a mai preizat că, nu în ultimul rând s-a atras atenţia asupra faptul că deţinătorul de armă de vânătoare nu trebuie să se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produse