Cafeaua ideală se cumpără de la buticuri specializate, se prepară cu dragoste şi "se vorbeşte". Drept răsplată, ne face mai fericiţi şi mai deştepţi. Sursa: CODRIN PRISECARU
De treci de rondul de la Piaţa Rosetti, pe a doua stradă în stânga, cum vii dinspre Universitate, vei fi tentat să poposeşti la Delicatese Florescu, ademenit din stradă de savoarea unei cafele cu parfum interbelic.
De vei cădea pradă instinctelor, vei păşi în Templul Sacru al cafelei, unde eşti luat în primire de ultimul cafegiu în viaţă, mare orator, mare comerciant. Întâi te îndeamnă să adulmeci sortimentele în timp ce le trece în revistă, te prinde în mreje şi te transformă în victimă sigură.
Aşa arată Templul Sacru al Cafelei
O cameră mică, fără a fi neîncăpătoare, chivernistă cu saci de cafea verde, pereţi tapetaţi cu tablouri, distincţii şi caricaturi deştepte, iar în mijloc maşinăria-minune, unde boabele verzi prind crustă aurie-maronie şi încep să degaje beţia aromelor. "Dacă bei cafea Avedis, gândeşti bine", e argumentul suprem al cafegiului Florescu, care mă provoacă la o discuţie despre ritualul sacru al cafelei.
A furat meserie de la un cafegiu armean
Cafeaua a fost dragoste la prima vedere pentru domnul Florescu: copil fiind îi plăcea să mestece boabele, pe care le amesteca cu zahăr. Secretele de preparare şi comercializare le-a furat de la un cafegiu armean, care dă numele celui mai iubit sortiment de cafea al său, pentru care a intrat în puşcărie, Avedis.
Susţine că cea mai bună cafea este cea preparată la ibric, dar nu respinge noile moduri de preparare, precum filtrul şi espressorul, atât timp cât cafeaua este naturală, de calitate. Potrivit maestrului, cafeaua perfectă trebuie să fie aromată, sănătoasă, nici prea tare, nici prea slabă. 100% Arabica. "Dar pe toate pachetele de cafea scrie Arabica", ri