Pentru că oamenii preferă să-şi ţină televizoarele sau frigiderele vechi pe post de decor în casă în loc să le arunce, Uniunea Europeană ameninţă că va impulsiona colectarea cu amenzi. Sursa: CODRIN PRISECARU
România nu reuşeşte cu niciun chip să atingă ţinta de patru kilograme de deşeuri electrice şi electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, impusă de Uniunea Europeană. Cifrele arată că suntem undeva la jumătatea acestei cifre.
Treaba este simplă: decât să ducă frigiderul vechi la poartă fără să primească un ban pe el, preferă să-l ţină de decor în casă, spun reprezentanţii organizaţiei ECOTIC. Cam aşa gândesc, spun cifrele, patru din zece români.
Maşina de spălat, schimbată doar când se strică
"Aproape 40% dintre românii din mediul urban deţin în gospodăriile proprii echipamente electrice şi electronice nefuncţionale, motivele principale fiind intenţia de a le repara (33,6%) sau faptul că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea lor din uz (41%)", se precizează într-un studiu realizat de ECOTIC, împreună cu compania de cercetare Daedalus Brown.
În plus, românii spun în general fie că au păstrat pe balcon sau în debara aparatele vechi, fie că le-au dat altcuiva. Sunt şi români care aruncă, pur şi simplu, la ghenă frigiderul, iar foarte puţini le duc în containere special amenajate pentru colectare selectivă.
"Peste 50% dintre cei implicaţi în sondaj ar renunţa la echipamentele nefuncţionale dacă ar primi o reducere de preţ la cumpărarea unui produs nou sau în cazul preluării acestora, direct din gospodărie, de către orga nizaţiile specializate în colectare", au explicat reprezentanţii ECOTIC.
MODIFICARE LEGISLATIVĂ
"Cumulat, sperăm să atingem cota impusă"
Nu vom atinge prea repede ţinta de patru kilograme pe cap de locuitor, consideră preşedint