DECIZIE.Turiştii nu vor mai avea acces în mai multe insule din Delta Dunării. Motivul: Executivul a decis că zonele să aiă statut de arie naturală protejată. Sursa: Silvia Pârvulescu
Două zone din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv Insulele Prundu cu Păsări şi Insula Ceaplace vor avea regim de arie naturală protejată şi vor fi încadrate în categoria rezervaţiilor ştiinţifice, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate miercuri.
Rezervaţia ştiinţifică Insula Ceaplace va avea o suprafaţa totală, incluzând luciu de apă, de 117 ha, iar suprafaţa aproximativă a insulei este de 0.6 ha. Aria include insula Ceaplace, respectiv o suprafaţă înconjurătoare a acesteia constând din luciul de apă a lacului Sinoie, până la o distanţă de aproximativ 1km de centrul ariei. Insula este situată în partea de nord a lacului Sinoie şi reprezintă una dintre cele trei zone din România care găzduiesc colonii de pelicani creţi.
Rezervaţia ştiinţifică Insulele Prundu cu Păsări are o suprafaţa totală, incluzând luciu de apă, de 187 ha, iar suprafaţa aproximativă a insulelor este de 1.4 ha. Aria include cele 2 insule, respectiv o suprafaţă înconjurătoare a acestora, constând din luciul de apă a lacului Sinoie, până la o distanţă de aproximativ 1km de centrul ariei.
Cele două mici insule sunt situate în partea de sud-vest a lacului Sinoie, aproape de mal. Insulele Prundul cu Păsări găzduiesc o colonie mixtă de păsări dintre care de importanţă majoră menţionăm lopătarul (Platalea leucorodia). De asemenea, locaţia este de importanţă majoră pentru pelicanul creţ (Pelecanus crispus), până în prezent fiind întregistrate mai multe tentative de cuibărit ale acestei specii. Insulele sunt un important loc de popas şi pentru pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus), respectiv şi pentru alte specii (în special păsări acvatice) cu statut de conservare nefavorabil.
Administrar