Cinci artiști orădeni aduc un tribut generației „Made in China", verinsând joi o expoziție inedită, la Galeria Konstant. Ideea expoziției pornește de la faptul că „Made in China" sunt cuvintele care însoţesc o mare parte a realităţii noastre, fie ea din comunism ori din democraţie.
„Ca multe alte lucruri făcute în China şi ajunse în România, comunismul românesc a fost importat tot de acolo, după cum bunurile de consum ale capitalismului vin şi ele tot din China. Superputerea mondială oferă alegoria totală: harta, steagul României made in China, alături de ascuţitori, penare cu fete care trag cu ochiul, rigle animate, dragoni, porţelanuri, gheişe, samurai, manga, karate, ninja, pagode, statuete Budha şi alte bucurii sunt prezenţe constante deja în spaţiul mioritic. Pe scurt, deliciile lumii româneşti contemporane poartă scris micuţ pe undeva într-un colţ „made in China"", transmite Cosmin Năsui, curatorul expoziției.
Instalații, pictură și multimedia
Artiştii reprezentaţi de Galeria Konstant din Oradea, crescuţi în comunism şi mai apoi în democraţie au avut o copilărie şi o adolsescenţă „made in China". Fără să fi trăit pe continentul galben Teodora Bicescu, Constantin Costea, Remus Ilisie Florian, Zoltán Jedlicska, Sara Kapas recunosc vizual că cea mare a parte a României este făcută în China. Şi firesc o prezintă punctual în arta lor prin instalţii, pictură ori multimedia. Fie că înlocuiesc ori parazitează valorile, religia şi tradiţiile autohtone cu cele chineşti fie că fabulează alegorii chinezeşti în graniţe vizuale europene, cei cinci artişti ciocnesc provocator imaginarul celor două lumi într-o expoziţie care nu poate să se numească altfel decât „Romania made in China". Vernisajul are loc joi, 21 octombrie, de la orele 18.00.