Pentru a-şi diminua pierderile înregistrate în ultimul an, ArcelorMittal încearcă să vândă gazul siderurgic către Electrocentrale. Acest produs secundar de la furnale ar urma să fie utilizat pentru producerea de agent termic primar
CITEŞTE ŞI :
Apaterm nu poate face probe la cald pentru că Electrocentrale refuză să furnizeze agent termic
La iarnă/ Gălăţenii sunt la un pas să rămână fără căldură în apartamente
Numărul jucătorilor de pe piaţa energetică a muncipiul Galaţi s-ar putea mări, ArcelorMittal dorind ca în cursul anului 2011 să intre puternic în acest joc. Interesul producătorului de oţel pentru această piaţă este explicat prin faptul că ArcelorMittal Galaţi trebuie să-şi reducă sau să-şi acopere cheltuielile cu energia.
Asta pentru că platforma siderurgică a înregistrat pierderi în valoare de 380 milioane de euro în cursul anului 2009.
Bani din gaz poluant
ArcelorMittal ar câştiga sume importante valorificând un produs considerat poluant până acum. Pentru a pune la punct această iniţiativă se au în vedere două variante: cumpărarea Electrocentrale Galaţi de către grupul siderurgic sau realizarea unui parteneriat cu producătorul local de energie.
Proiectul prevede producerea a 400 de megawaţi putere instalată, utilizându-se gazul de furnal. Energia ar fi folosită pentru asigurarea încălzirii mai ieftine a apartamentelor din municipiul Galaţi.
„Acum depinde de capcitatea celor de la ArcelorMittal, dacă vor fi în stare să producă atât de mult gaz de furnal cât este necesar pentru termoficarea muncipiului. Gazul de cocs este mai ieftin decât gazul metan şi ăsta este un avantaj", ne-a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale. În acest moment, termoficarea gălăţeană se bazează pe gazul metan, ca materie primă.
Partea proastă a acestui proiect este aceea că gazul de cocs are o putere calorică mu