Cea de-a sasea misiune a Fondului Monetar International, care incepe miercuri, in Bucuresti, se va desfasura sub semnul destabilizarii situatiei politice, analistii fiind de parere ca negocierile pentru un alt acord ar putea fi amanate.
Atat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei in cadrul institutiei financiare, cat si seful statului, Traian Basescu, au declarat, in ultimele saptamani, ca se vor purta negocieri pentru un acord de tip "precautionary", de precautie, in cadrul caruia va exista o linie de credit, ce ar putea fi accesata doar in cazul unor dezechilibre economice grave, cauzate de situatia internationala.
Insa ce sanse mai exista pentru purtarea acestor negocieri pentru un nou acord, despre care analistii spun ca este important pentru credibilitatea Romaniei la nivel international, avand in vedere depunerea motiunii de cenzura, care va fi supusa votului pe 27 octombrie si ar putea conduce la caderea actualului Guvern?
Potrivit economistului Mircea Cosea, intotdeauna o motiune sau caderea unui guvern aduce la o schimbare in privinta negocierilor, care, cel mai probabil, nu vor inceta, ci se vor amana pana va exista un alt guvern, daca va fi cazul.
"Daca va trece motiunea, in mod sigur acordul nostru cu FMI va avea de suferit, si cel in derulare si cel viitor. E vorba despre pozitia Romaniei. FMI trebuie sa aiba un partener, iar partenerul este Guvernul. Pana cand nu cunoaste filosofia Guvernului, ce are de gand sa faca, trece timpul, intarzie orice acord. Poate sa existe o alta pozitie a Guvernului, poate sa existe si o incetare a acordului", a explicat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.
Potrivit spuselor sale, orice destabilizare politica afecteaza raporturile financiare internationale ale Romaniei, de aceea, in momentul de fata, stabilitatea politica este esentiala, deoarece avem nevoie de mentin