Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă va putea propune sancţionarea medicilor care încadrează ilegal persoane în grade de invaliditate, potrivit unui act normativ aprobat, miercuri, de guvern. Sursa: NORTHFOTO
Guvernul a modificat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM) şi a serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacităţii de muncă pentru a combate pensionările frauduloase de invaliditate.
"Decizia a fost luată în condiţiile în care din cele 142.240 de dosare verificate până în prezent s-a constatat că 1.711 de persoane nu obţinuseră acest drept în mod legal şi, prin urmare, şi-au pierdut pensia", potrivit biroului de presă al Executivului.
Prin noile modificări, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă va avea competenţa de a propune directorului general al INEMRCM şi, după caz, directorului executiv al Casei teritoriale de pensii, sancţionarea medicilor experţi ai asigurărilor sociale care nu respectă criteriile medicale şi normele metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate.
Consiliul Superior va putea să-i lase pe medici fără drept de practică. "Consiliul Superior poate sesiza şi Colegiul Medicilor în situaţiile de încălcare gravă a normelor legale în vigoare privind exercitarea profesiei de medic", au explicat reprezentanţii Executivului.
Expertize medicale, pe judeţ
Pentru a putea realiza mai uşor şi în mod unitar controlul încadrării în grade de invaliditate, dar şi pentru a diminua situaţiile în care deciziile de încadrare sunt emise fără a ţine seama de domiciliu, guvernul a mai decis stabilirea obligatorie a arondării teritoriale a serviciilor şi a cabinetelor de expertiză medicală din fiecare judeţ, respectiv din municipiului Bucureşti