Responsabilii proiectului de revitalizare a Cetăţii au arătat astăzi stadiul lucrărilor şi tainele descoperite în numai şase luni de muncă. Săpăturile au scos la iveală o galerie de fugă, o fântână, mii de lei de pe vremea comunismului şi o scrisoare a unui deţinut german.
Dacă cele mai multe şantiere din Oradea sunt finalizate cu întârzieri, lucrările care vor transforma Cetatea Oradea într-o atracţie turistică decurg neaşteptat de repede. „Lucrările au început la 1 aprilie 2010 şi se vor termina în 2014. Reabilitarea avansează mai bine decât ne aşteptam”, a spus, în această dimineaţă, Dumitru Sim, coordonator comunicare în cadrul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.
Dă click pe poză pentru galerie foto
Prima descoperire, din luna aprilie, a fost o scrisoare a unui prizonier de război, etnic german închis în Cetatea Oradea. Hârtia, învechită de vreme, a fost găsită în fosta brutărie a Cetăţii şi, potrivit lui Dumitru Noane, consilier în cadrul Compartimentului Tehnic Administrare Cetate, reprezintă prima dovadă că la Cetatea Oradea a existat, între anii 1945 – 1947, un lagăr de tranzit pentru prizonierii din al doilea război mondial.
Dă click pe poză pentru galerie foto
Săpăturile muncitorilor care au lucrat la amenajarea Parcului Dendrologic au scos la iveală o galerie de fugă, o fântână veche şi mii de lei de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Galeria de fugă face legătura cu depozitul de muniţie şi camera de tragere, aflându-se în Bastionul Roşu. „În urmă curăţării gunoaielor şi pământului din urechea de sud-est a Bastionului Roşu s-a ajuns până la zidul cetăţii. Acolo s-au descoperit două ferestre de tragere şi un acces ascuns în urechea bastionului”, a explicat Mihai Ungureanu, inginer în cadrul firmei Constructorul Sălard. Galeria este accesibilă