Indicatorul bancar de care sunt legate dobânzile creditelor în euro luate de români îşi continuă trendul de apreciere
Euribor a atins nivelul de 1,025%. Avansul acestui indicator este urmărit cu interes de românii care au contractat credite în moneda europeană. Dobânda pe care ei o plătesc este compusă din Euribor, la care se adaugă marja de câştig a băncii. Creşterea uneia din aceste componente duce, implicit, la o mărire a ratelor. Economiştii subliniază însă că majorarea va fi una treptată, fiind posibil ca unele bănci să "absoarbă" această scumpire. "Băncile vor reduce din propriile marje în măsura în care apetitul pentru noi credite în euro al românilor va creşte. Însă, cel mai probabil, vom asista la un avans gradual al acestui interes", a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.
Specialiştii mai spun că este posibil ca instituţiile de credit care păstrează un nivel ridicat al marjelor să piardă din clienţi, în condiţiile în care aceştia vor alege să refinanţeze datoria şi să migreze către o dobândă mai mică. O recalculare a dobânzii datorată modificării Euriborului este operată de băncile comerciale, de regulă, o dată sau de două ori într-un an.
Tradiţional, dobânzile interbancare la trei luni sunt mai ridicate decât rata cheie practicată de Banca Centrală Europeană (BCE), însă strategia BCE de a furniza fonduri pieţelor la o dobândă redusă în perioada crizei a răsturnat această tendinţă. Şi Euriborul la şase luni a crescut, la 1,246%, de la 1,239%, iar rata la un an a crescut la 1,514%, de la 1,506%. La nivelul lunii august românii aveau de rambursat credite în lei în valoare totală de 87 de miliarde lei (20,7 miliarde de euro) şi credite în euro de 154 miliarde de lei (36,6 miliarde de euro), conform datelor BNR, care se referă la expunerea faţă de un singur debitor, expunere mai mare sau egală cu 20.000