Reiau aici un gând mai vechi, dar nu foarte vechi: dacă, „prin abstract“ – vorba lui Nicolae Ceauşescu, care nu suporta cuvântul „absurd“ – presupunând c-ar fi interesat de viaţa social-politică de la noi, oare ce-ar înţelege un observator sri-lankez ori san-marinez vizavi de ce se-ntâmplă în ultimul timp în România?
Mai mult ca sigur că nimic. Ce-ar pricepe el dintr-o ţară în care Parlamentul a votat într-o veselie sporirea lefurilor cadrelor didactice cu 50%, pentru ca până la urmă să li se ia aceloraşi cadre didactice 25% din fostul salariu? Cum ar judeca el faptul că poliţişti din Ministerul de Interne protestează în faţa Preşedinţiei ţării, îşi aruncă în incinta instituţiei caschetele, aduc injurii şefului statului, în vreme ce sunt ţinuţi în frâu de jandarmi din acelaşi Minister de Interne? Nu s-ar scărpina în cap văzând că aleşii Puterii votează o lege cu care nu s-au declarat de acord?
Nu şi-ar face semnul crucii (dacă ar fi creştin, că semnul semilunii nu ştiu cum se face) când ar afla că ministrul Educaţiei nu şi-a echivalat diplomele de studiu în ţara unde a ajuns ministru şi că n-a predat o oră la catedră în vieţişoara lui? Că în matematica sui-generis din România 176 este egal cu 80? Că nou-născuţii dintr-o maternitate sunt lăsaţi să ardă de vii fiindcă asistenta care trebuia să-i păzească era ieşită la o agapă? Că-n mass-media apar stenogramele unor convorbiri telefonice interceptate de diverse instituţii, convorbiri al căror limbaj l-ar face invidios şi pe un homeless din Harlem?
Că preşedintele statului sugerează cadrelor medicale să plece să lucreze în străinătate, în vreme ce în spitale pacienţii trebuie să-şi aducă mâncarea de-acasă? Că un membru marcant al Opoziţiei, fost preşedinte al ţării, face voalat - dar face! - , la douăzeci de ani după căderea comunismului, elogiul cooperativelor agricole de producţie din comunism? Ş