LECŢIA DE ECOLOGIE. Lipsa de acţiune pentru a limita distrugerea mediului şi dispariţia anumitor specii costă comunitatea internaţională trilioane de dolari în fiecare an, potrivit unui studiu citat de DPA. Sursa: Liana Oprea
O astfel de pierdere nu face decât să agraveze situaţia globală, mai ales din ţările sărace, potrivit raportului întocmit de Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) la cea de-a zecea reuniune internaţională pe teme de biodiversitate, de la Nagoya, în centrul Japoniei.
Asta în condiţiile în care o cincime dintre speciile de plante din lume sunt ameninţate cu extincţia, arată o analiză efectuată recent de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.
Delegaţi din 193 de ţări iau parte, timp de zece zile, la lucrările care îşi propun obiective strategice care pot fi implementate pentru a limita pierderile de biodiversitate.
Costuri 7,5% din PIB-ul global
„Dacă nu facem nimic, nu numai că pierdem trilioane de dolari, dar şi beneficii curente şi viitoare. Riscul este că îi împovărăm pe săraci şi creăm probleme inutile pentru generaţiile viitoare”, a declarat Pavan Sukhdev, cel care a coordonat studiul realizat prin programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).
Mai mult, costul total anual al reducerii biodiversităţii este estimat între 2 si 4,5 trilioane de dolari americani sau între 3,3 si 7,5% din produsul intern brut la nivel global, se arată într-o analiză a PricewaterhouseCoopers (PwC), publicată luna trecută. Potrivit documentului, toate sectoarele de activitate vor fi afectate de reducerea resurselor naturale existente, iar impactul la nivel de costuri se va reflecta în preţurile produselor, disponibilitatea acestora, costurile finanţării, impactul asupra climei şi în perturbări ale lanţului de aprovizionare pentru consumatori, companii şi guverne.
Pierderi cu ecosistemele
„Nu mai putem ig