CAZ CONTROVERSAT: Petre Călinescu a fost lăsat fără funcţie de prefectură, deşi a primit o pedeapsă cu suspendare. Decizia luată în cazul edilului din Verguleasa e discutabilă: legea privind statutul aleşilor locali prevede încetarea calităţii de primar în cazul condamnării la „o pedeapsă privativă de libertate“.
Primarul comunei Verguleasa, Petre Călinescu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, printr-o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 8 septembrie 2010. Edilul era acuzat că în 2003 a luat 800 de lei mită pentru a aproba o concesiune, iar în 2005 şi 2006 a primit 300 de butelii de vin de colecţie, o medalie jubiliară din argint, una din aur şi alte bunuri, pentru a pune în posesie un cetăţean.
„Instanţa va decide dacă am procedat corect“
Luând act de sentinţă, Prefectura Olt a emis pe 19 octombrie un ordin de încetare a mandatului de primar. Decizia este controversată, deoarece Petre Călinescu a primit o pedeapsă cu suspendare şi nu va face închisoare. Potrivit Legii 393/2004, calitatea de primar încetează dacă edilul este condamnat definitiv „la o pedeapsă privativă de libertate“. „Dacă textul de lege prevede expres că mandatul poate înceta numai în cazul privării de libertate, ordinul prefecturii contravine legii, dar şi filosofiei pentru care legiuitorul a prevăzut o condamnare cu suspendare. Suspendarea nu se încadrează în textul respectiv de lege, aşa că prevederea încetării mandatului nu se poate aplica“, susţine avocatul Nicolae Vitan.
Reprezentanţii prefecturii admit că nu există precedent pentru cazul lui Călinescu. „Noi am emis ordinul considerând că primarul e condamnat la închisoare. Suspendarea se referă doar la executarea pedepsei. Din punctul nostru de vedere, sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege. Nu există cazuri asemănătoare, aşa că, dacă primar