Rectificarea bugetară de toamnă a pus pe butuci administraţia locală în judeţ. Autorităţile au rămas fără bani de salarii. Nevoiţi să returneze mai mulţi bani decât le fuseseră alocaţi pentru ultimul trimestru, edilii din peste 70 de localităţi din Olt nu mai au din ce plăti salariile sau facturile la utilităţi.
Majoritatea primăriilor din judeţul Olt se confruntă cu o situaţie disperată: salarii neplătite, telefoanele şi energia electrică tăiate, microbuzele pentru transportul elevilor trase pe dreapta şi şcoli care vor intra în iarnă fără lemne pentru foc.
Mai mult, după rectificarea bugetară impusă prin Ordonanţa 18/2010, trebuie să returneze statului mai mulţi bani decât li se alocaseră pentru ultimul trimestru.
„Bugetul judeţului a fost redus cu aproape 40 de milioane de lei. Din cele 112 primării, 74 se confruntă cu probleme, câteva fiind ameninţate cu blocarea conturilor", a declarat Miruna Sârghie, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Olt.
Citiţi şi:
Guvernul lasă primăriile risipitoare în faliment
Cine a bagat frauda-n primărie
Primari pe viaţă în localităţile din vestul ţării
Cel mai grav afectate sunt trei comune care, deşi nu primiseră nimic pe ultimele trei luni, au fost vizate de rectificarea negativă: Grădinari, cu 106.000 de lei, Dobrun, cu 81.000 de lei, şi Coloneşti, cu 68.000 de lei.
Un primar vrea să demisioneze
Comuna Obârşia a primit 65.000 de lei, însă trebuie să restituie 136.000 de lei. Din cei 22 de salariaţi ai primăriei, la lucru mai vin doar cinci, instituţia funcţionând fără telefon şi curent.
„Datoriile ajung la vreo 400.000 de lei. Nu am primit salariile de patru luni. Cei 27 de elevi parcurg zilnic pe jos şase kilometri şi nu avem asigurat combustibilul pentru încălzire decât la o şcoală. De 20 de ani, de când sunt primar, nu m-am c