Săptămâna aceasta, producătorii români care pun preţ pe tradiţia culinară şi mâncarea sănătoasă îşi prezintă „bunătăţile” la Salonul Internaţional al Gustului de la Torino, cel mai mare eveniment dedicat mâncatului pe îndelete (slow food), anunţă Asociaţia Grupul de Iniţiativă „Radu Anton Roman”. Sursa: sxc.hu
Astfel, până mâine seară, vizitatorii celei de-a opta ediţii a Salonului Gustului, vor putea degusta şunculiţa românească produsă de familia Oancea din Tălmăcel, judeţul Sibiu, ţuică de la Emil Florescu din judeţul Argeş, dar şi specialităţi de miere produse de Wilhelm Tartler din Hanba, judeţul Sibiu. Produsele acestora pot fi achiziţionate şi în Bucureşti, în fiecare weekend, la ARK Bursa Mărfurilor, în cadrul Târgului Ţăranului, sau lunar, la Muzeul Ţăranului Român.
În paralel cu Salonul Gustului se va desfăşura şi Terra Madre, o reuniune internaţională Slow Food la care vor participa 5.000 de persoane din toată lumea pentru a discuta despre păstrarea diversităţii hranei şi va fi adoptat un Manifest în opt puncte privind politica în domeniul hranei.
Cu o vechime de peste trei ani, Târgul Ţăranului este un proiect destinat susţinerii micilor producători şi realizării unui lanţ alimentar corect şi echitabil pentru producătorii de produse tradiţionale. Acest lanţ, care leagă micile ferme de pieţe, va permite păstrarea vechilor reţete de produse tradiţionale, elemente de patrimoniu cultural. Din 2007 până în prezent, au fost organizate 230 de întâlniri săptămânale cu fermierii, zeci de evenimente dedicate hranei şi micilor producători în cadrul „Târgului Ţăranului”.
Dacian Cioloş, cuvântul de deschidere
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, cel care a inaugurat joi evenimentul de la Torino, a lăudat atât produsele alimentare tradiţionale, cât şi rădăcinile şi identitatea acestora, scria vineri cotidia