Autoexaminarea sânilor ar trebui să intre în rutină chiar de la vârsta de 18-20 de ani, pentru ca femeia să se familiarizeze cu caracteristicile lor şi să sesizeze mai uşor orice modificare. Mamografia este o metodă simplă, nedureroasă şi accesibilă, care depistează tumoarea chiar cu doi ani înainte de a putea fi simţită la palpare şi care, aplicată consecvent, poate reduce semnificativ mortalitatea.
În SUA, incidenţa cancerului de sân a scăzut cu 2% anual între 1999-2006, iar mortalitatea scade constant din 1991, graţie screeningului, progreselor terapeutice, dar şi focalizării sistematice a atenţiei publice asupra bolii. În România şi în întreaga Uniune Europeană, numărul femeilor care suferă de această cumplită maladie este în creştere. La noi, de la începutul acestei decade, s-au înregistrat peste 6.000 de noi cazuri de îmbolnăvire pe an. În SUA, unde înregistrarea bolnavelor se face foarte riguros de multă vreme, se aşteaptă ca, în 2010, să se înregistreze aproximativ 250.000 de noi cazuri, dintre care doar 50.000 în stadii incipiente. Concret, raportând la o durată a vieţii de 85 de ani, una din opt femei va face cancer de sân pe parcursul vieţii. Aproximativ două treimi dintre cazuri apar la vârste de peste 50 de ani, doar 7% debutând sub 40 de ani şi restul între 40 şi 50 de ani.
FACTORI DE RISC
În cursul procesului neoplazic, se produc anomalii celulare, care pot avea originea în canalele galactofore (carcinom ductal) sau în lobuli (carcinom lobular). Celulele se divid rapid, dând naştere la tumori. Acestea pot cuprinde, ulterior, ţesuturile din jur, extinzându-se şi spre ganglionii limfatici, ulterior putând invada (metastaza) alte organe (os, plămân, ficat, creier). Nu există cauze clare ce determină apariţia cancerului de sân. Sunt incriminaţi mai mulţi factori de risc. Totuşi, în 75% dintre cazuri aceştia nu pot fi evi