Uniunea Europeană are nevoie mai mult ca oricând de o voce comună în ceea ce priveşte eficienţa energetică, mai ales că preţurile la energie vor creşte "semnificativ" după ieşirea din criză, a declarat, în această seară, comisarul european pentru Politici Climatice, Connnie Hedegaard. Sursa: AFP Photo
"În cinci ani, preţurile la petrol vor creşte enorm", a spus oficialul, subliniind că e nevoie la nivelul UE de mai multe investiţii în eficienţă energetică. Ceea ce se traduce prin competitivitate şi productivitate ridicate cu resurse mai puţine, după cum a explicat un alt oficial european din domeniul energiei, Gilles Gantelet.
Anul acesta, preţul barilului de petrol s-a menţinut la 70-80 de dolari, după ce s-a prăbuşit la 30 de dolari în 2008, ca urmare a crizei economice. Cu câteva luni înainte să atingă acest prag, preţul barilului de petrol cunoscuse o valoare maximă de 150 de dolari.
Miza reuniunii de la Cancun
Comisarul le-a transmis astăzi celor 100 de jurnalişti din întreaga lume prezenţi la Bruxelles un mesaj ferm asupra importanţei înţelegerii corecte a problemelor schimbărilor climatice, înainte de reuniunea de la Cancun, din noiembrie, care va fi prima întâlnire la nivel înalt pe tema schimbărilor climatice după Copenhaga.
"Dacă abordezi problema inteligent, asta nu-ţi va afecta creşterea economică", a spus comisarul, răspunzând unui argument potrivit căruia eficientizarea energetică presupune mai multe concedieri în plină criză. "Acele ţări care vor înţelege asta, se vor descurca cel mai bine" şi vor prospera cel mai mult, a precizat aceasta.
După eşecul de anul trecut de la Copenhaga, când nu s-a ajuns la un acord internaţional pe tema schimbărilor climatice (şi nu s-a putut stabili un obiectiv comun de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020), reuniunea de la Cancun es