Investiţia a costat cinci milioane de lei. Soarele ajunge pe acoperişul Grădiniţei 8 abia la orele amiezii, iar vara, când e foarte cald, unitatea este închisă.
Panourile solare montate la Grădiniţa nr.8, pentru încălzirea apei, fac parte dintr-un proiect guvernamental şi au costat cinci milioane de lei. Numai că, acestea n-au parte de suficient soare pentru a funcţiona la capacitatea maximă.
„Eficienţa este mică“
„Acum, toamna, până la ora 11.00, aceste panouri sunt umbrite de blocul cu 10 etaje de peste drum. Din această cauză, eficienţa lor este mică. Proiectul Primăriei ar fi trebuit să găsească o amplasare mai bună“, a spus Ioan Clopoţel, 58 de ani, fotograf. Educatoarea coordonatoare a grădiniţei spune că a propus alte variante de amplasare a panourilor solare, dar că specialiştii au fost cei care au avut ultimul cuvânt.
„Le-am recomandat să nu îl pună pe acoperişul corpului vechi pentru că trebuie schimbat şi le-am propus acoperişul corpului nou, dar mi s-a spus că acolo ar provoca infiltraţii. Am propus apoi locul din spatele grădiniţei, dar mi s-a spus că acolo nu este soare. M-am supărat că mi-au ocupat curtea, în care aveam amenajat locul de joacă pentru copii, dar am înţeles că nu a existat alt loc mai bun de montare a panourilor“, a spus Florentina Stroe, educatoarea coordonatoare.
Ludmila Armaşu, de la Serviciul Comunicare al Primăriei, prin care se derulează programul montării de panouri solare, afirmă că nu are importanţă că acestea stau în umbră.
„Panourile solare produc energie termică prin valorificarea resursei de energie regenerabilă, nu cu celule fotovoltaice, deci nu contează că sunt la umbră“, a declarat Ludmila Armaşu.
Este nevoie de soare
Aceasta a fost contrazisă de specialistul care făcea, ieri, reglajele la instalaţie. „Panourile preiau energie te