Eşecul negocierilor dintre PSD şi PNL pe numele înlocuitorului pentru Emil Boc şubrezeşte parteneriatul opoziţiei de la o zi la alta. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Nici runda de discuţii consumată ieri nu a dus la desemnarea unui premier-alternativă, înaintea moţiunii de cenzură, aşa cum doreau liberalii.
Obţinerea unui nou Johannis, asumat public de PSD, aşa cum s-a întâmplat în 2009, ar echivala pentru PNL cu o garanţie că, într-un eventual guvern de criză, vor fi pe picior de egalitate.
PSD a insistat însă ieri ca nominalizarea şefului guvernului să fie făcută după eventuala dărâmare a lui Boc.
În acest context, liberalii sunt practic în situaţia fie de a risca miercuri alături de PSD şi apoi să rămână doar vioara a doua într-o guvernare de criză, fie de a nu se mai bate pentru propria moţiune de cenzură, rămânând în opoziţie, varianta convenabilă aleasă şi în 2008.
Liberalii îi curtează pe parlamentarii PDL de Ilfov
Deocamdată, Crin Antonescu a dat semnalul separării demersurilor PNL de cele ale PSD, cel puţin până la moţiunea de cenzură.
"PSD a rămas pe poziţia cunoscută, anume că vom discuta problema alcătuirii unui nou guvern numai după ce moţiunea va trece, dacă va trece. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să acţionăm fiecare cum poate până miercuri, pentru a spori numărul de voturi", a spus liderul PNL.
În acest timp, liberalii încearcă să-şi apropie nemulţumiţi ai PDL care ar vrea să treacă la PNL, fără să-i grăbească însă să facă pasul concret înainte de moţiune.
Potrivit unor surse din ambele partide, în negocieri ar fi cei patru parlamentari de Ilfov ai PDL, liberalii neavând deocamdată garanţia unui vot la moţiune decât din partea deputatului Mihaela Şandru.
În aceeaşi situaţie, susţin liberalii, ar fi chiar mai mulţi parlamentari ai PDL, ca