Dulceag şi înmiresmat, dovleacul şi-a depăşit de mult statutul de simplă legumă gustoasă, tot mai mulţi specialişti lăudându-i virtuţile nutritive şi efectul benefic asupra orga-nismului.
Odată cu venirea toamnei, mirosul îmbietor al dovleacului îşi face tot mai des simţită prezenţa în bucătăria gospodinelor, el fiind folosit într-o varietate de reţete, care de care mai gustoase. Din câte se pare, dovleacul este originar din America Centrală, mai precis din Mexic, unde au fost descoperite seminţe ale acestui fruct, datând din anii 7.000 î.e.n.
Dată fiind valoarea sa nutritivă ridicată, dar şi datorită numeroaselor beneficii pentru organism, dovleacul a devenit un ingredient nelipsit din bucătărie şi ajută organismul să traverseze cu bine anotimpul rece. Indiferent că este servit copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii, castraveţi, conopidă etc. sau înnăbuşit în supe sau este folosit sub formă de decoct de seminţe, dovleacul este un adevărat „superaliment“, cum îl numesc numeroşi nutriţionişti.
Remedii pentru sănătate
Culoarea galben-portocalie este o dovadă clară a faptului că această legumă are un conţinut bogat în antioxidanţi şi betacaroten.
Antioxidanţii din dovleac protejează celulele corpului împotriva radicalilor liberi, substanţe implicate în dezvoltarea a numeroase boli, de la cancer, afecţiuni cardiovasculare şi până la îmbătrânirea prematură.
La rândul său, betacarotenul poate ameliora diverse funcţii ale sistemului imunitar şi, totodată, contribuie la menţinerea sănătăţii părului, a unghiilor, a pielii, la tratarea bolilor oculare şi la prevenirea infecţiilor căilor respiratorii. De asemenea, dovleacul conţine o cantitate importantă de luteină şi zeaxantină, doi compuşi antioxidanţi din familia carotenoidelor, care sunt benefici nu doar pentru sănătatea ochilor, ci şi pentru