S-a considerat intotdeauna ca pielea mainilor angajatilor din industria alimentara sau magazine intra in contact cu secretiile umane si alte substante nocive, iar purtarea manusilor de plastic trebuie sa rezolve aceasta situatie. Dar manusile NU au efectul scontat, arata un studiu stiintific.
Sase cercetatori au analizat articolele care tratau siguranta alimentara, publicate inca din 1930. Ceea ce au descoperit s-ar putea sa va zdruncine increderea in manusile vanzatorilor, informeaza
Discovery.
Studiul a aratat ca purtarea manusilor de plastic contribuie la fel de mult la raspandirea bacteriilor ca mainile goale.
Asa ca, un aliment este protejat sau nu de manusi?
Principalul motiv al purtarii manusilor este ca ne creeaza o senzatie falsa de siguranta. Vanzatorii care poarta manusi se spala mai rar pe maini si, prin tusit, scarpinat, mancat, folosit servetele sau vorbit la telefon, cresc riscul de contaminare cu bacterii.
Muncitorii care utilizeaza manusi nu le scot sa se spele pe maini cat ar trebui. Dupa doua ore de folosit bacteriile de pe manusa cresc in numar. Alt risc este dat de gaurile mici din manusa, cauzate de inele ascutite, ceasuri sau unghii mari.
Mai mult, manusile de latex pot provoca o gama larga de afectiuni dermatologice. Manusile de cauciuc nu se arunca, se spala si se utilizeaza din nou. Spalarea lor nu este executata corect, de cele mai multe ori.
Cercetatorii concluzioneaza ca cea mai buna metoda impotriva contaminarii cu bacterii a alimentele pe care le cumparam si mancam nu este purtatul manusilor, ci spalatul foarte des pe maini de catre vanzatori.
S-a considerat intotdeauna ca pielea mainilor angajatilor din industria alimentara sau magazine intra in contact cu secretiile umane si alte substante nocive, iar purtarea manusilor de plastic