Romania a inregistrat in 2010 o crestere a gradului de coruptie perceputa, are doar 3,7 puncte din 10, si ocupa locul 25 intre cele 27 de state membre ale UE, fiind urmata doar de Bulgaria cu 3,6 puncte si Grecia cu un scor de 3,5, arata Indicele de Perceptie a Coruptiei lansat de Transparency International.
Pentru prima data din 2002, in 2010, se constata o abandonare a reformelor sistemice cu impact, si reducerea gradului de interes a factorilor politici pentru combaterea coruptiei, ceea ce a avut ca rezultat scaderea in clasamentul IPC si mai grav, deschiderea unui extrem de periculos trend descendent, informeaza un comunicat al Transparency International remis Ziare.com.
Transparency International Romania apreciaza ca aceasta scadere este rezultatul lipsei de coordonare strategica in privinta masurilor legislative si institutionale, ceea ce a condus la vulnerabilizarea excesiva a tuturor pilonilor de integritate si la afectarea credibilitatii reformelor si a Romaniei in general.
Indicele Perceptiei Coruptiei arata care costurilor coruptiei pentru tara noastra, iar printre ele se numara reducerea in si mai mare masura a eficientei Romaniei in accesarea fondurilor publice europene.
"Abandonul in lupta impotriva coruptiei a dus la scaderea calitatii vietii pentru toate categoriile sociale care platesc costurile coruptiei generalizate in timp ce se risipesc resursele publice in mod netransparent si preferential.
A dus si la lipsa de responsabilitate pentru actiunile proprii ale unor categorii de oficiali din conducerea administratia centrale si locale, a magistratilor, si a jurisdictiilor administrative, la lipsa stabilitatii regulilor care deschide calea catre abuzuri in exercitarea prerogativelor de putere publica si in gestiunea politicilor publice si la degradarea masiva a climatului de legalitate si leg