Piercingul poate pune în pericol sănătatea dacă nu e realizat de un profesionist, dacă nu e îngrijit sau dacă "beneficiarul" este alergic ori are imunitatea scăzută. Sursa: SHUTTERSTOCK
Dacă vă bate gândul să vă faceţi un piercing, luaţi în calcul şi potenţiale complicaţii: alergia la bijuterie, deplasarea ei (în cazul în care nu e adecvată pentru acea parte a corpului sau nu e de calitate), cicatrizare inestetică, inflamaţie, infecţii, sângerări şi, în cazuri severe, septicemie (infecţie generală gravă).
Dacă nu sunt folosite instrumente sterile, apare riscul de transmitere a hepatitei B şi C, a sifilisului şi chiar a virusului HIV.
Risc mai mare de infecţie dacă locul se vindecă greu
Medicii spun că riscul de infecţie a unui piercing e cu atât mai mare cu cât vindecarea zonei e mai îndelungată. Dacă un piercing în lobul urechii se vindecă, de obicei, într-o lună, timpul de vindecare al unuia făcut în limbă poate fi de trei luni, iar pentru cele din buric şi mamelon chiar şi de şase luni.
"Timpul concret de vindecare diferă şi depinde de mai mulţi factori, printre care alimentaţia şi stilul de viaţă. În cazul unui fumător înrăit, stresat, cu o alimentaţie deficitară, piercingul se va vindeca mai greu decât în cazul unei persoane cu o alimentaţie bogată în minerale şi vitamine", explică Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti. Gripa sau răceala pot, la rândul lor, îngreuna vindecarea.
Piercingurile linguale sunt cele mai predispuse infecţiilor, având în vedere că limba e un organ foarte vascularizat şi anumiţi nervi pot fi chiar secţionaţi în procesul de montare. Printre efectele nedorite se numără afec tarea simţului gustului, a nervilor limbii, care provoacă amorţeală şi probleme de mişcare, dar şi neplăceri la mestecare, înghiţire şi vorbire.
Mai mult, conta