Creditarea s-ar putea scumpi, în paralel cu majorarea dobânzilor la depozite, dacă Banca Naţională a României (BNR) ar majora dobânda-cheie, din cauza creşterii inflaţiei determinată de decizia guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, începând cu 1 iulie. Sursa: AGERPRES
Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, a declarat că dobânda de politică monetară ar putea fi majorată din cauza creşterii inflaţiei.
"Creşterea TVA a întrerupt ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară a BNR. Există chiar şi riscul să inversăm ciclul din cauza inflaţiei apărute", a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la conferinţa "România încotro - cum să redăm încrederea?", organizată de Oxygen Servicii şi Mastermind Communications în colaborare cu Banca Naţională a României.
Dacă banca centrală ar decide să majoreze dobânda-cheie, un prim efect pentru populaţie ar fi că băncile comerciale din piaţă ar creşte dobânzile la depozite, dar şi la credite.
Creştere după un an jumate de reduceri
O eventuală decizie în acest sens a BNR ar pune capăt unei perioade de aproximativ un an şi jumătate de reduceri consecutive ale dobânzii de politică monetară.
În prezent, dobânda-cheie se situează la 6,25% pe an. Acest nivel a fost decis în şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR din luna mai a acestui an.
Trendul de reducere a dobânzii de referinţă a început pe 6 mai 2009, când banca centrală a decis să taie dobânda de la 10% pe an până la 9,5% pe an. Ulterior au urmat, timp de un an, încă şapte etape de reducere graduală a dobânzii de referinţă, până la nivelul actual de 6,25% pe an.
Cea mai mare inflaţie din regiune
BNR estimează o inflaţie de 7,8% pentru finele acestui an, urmând să fie ratată din nou ţinta de inflaţie de 3,5% plus/minus un punct procentual. Prognoza FMI pentru in