Diversificarea portofoliilor băncilor centrale, fondurilor de pensii şi ale companiilor de asigurări vor produce mutaţii semnificative pe piaţa schimburilor valutare. Acestea se vor dubla până în 2020 şi vor atinge nivelul record de 10 mii de miliarde de dolari, tranzacţionaţi în fiecare zi, potrivit unui studiu al companiei financiare UBS AG, citat de Bloomberg. Economiştii susţin că ieşirea din criză şi reluarea creşterii economice la nivel global vor determina marii investitori să îşi asume riscuri din ce în ce mai mari.
Băncile naţionale au însă în faţă o perioadă dificilă. Ele vor avea o influenţă tot mai mică în tentativele lor de a influenţa ratele de schimb, în special datorită dimensiunilor mamut ale pieţei globale, spune Mansoor Mohi-uddin, şeful operaţiunilor globale cu monedă al UBS. În luna septembrie a acestui an, Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) estima că, în prezent, volumul total al pieţei tranzacţiilor pe monedă se ridică, în fiecare zi, la patru mii de miliarde de dolari. "Creşterea uriaşă a acestei pieţe va atrage, cel mai probabil, investitorii aflaţi în căutare de lichidităţi şi care gestionează portofolii foarte mari", a mai declarat Mohi-uddin. "Acest lucru înseamnă că băncile centrale care vor să influenţeze nivelul ratei de schimb prin intervenţia lor în piaţă vor trebui să acţioneze şi mai în forţă pentru a avea un impact vizibil", afirmă reprezentantul instituţiei financiare.
UBS estima recent că rulajul zilnic al diferitelor tipuri de fonduri de investiţii sau de pensii, precum şi al companiilor de asigurări şi al băncilor centrale în ceea ce priveşte tranzacţiile cu valută a crescut în 2010 cu 42%, faţă de nivelul consemnat în anul 2007. Reprezentanţii acestei bănci au mai precizat că investitorii vor fi "mai activi" în următorii zece ani în privinţa gestionării portofoliilor lor de bunuri, pe măsură ce pieţele mon