Peste 10 000 de pacienţi vor beneficia de educaţie medicală pentru prevenţia şi controlul bolilor cardiovasculare, printr-un program realizat de Societatea Naţională de Medicină a Familiei, în parteneriat cu producătorul de medicamente Zentiva. Sursa: NorthFoto
Pacienţi din aproximativ 30 de oraşe ale ţării vor fi informaţi de peste 60 de medici specialişti în medicină de familie asupra factorilor de risc care îi predispun la evenimente cardiovasculare, dar şi asupra modalităţilor de combatere a acestora.
"Din păcate, majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limitele normale, renunţarea la fumat, efecturea de exerciţii fizice regulat. Prin intermediul acestui program de educaţie medicală pentru pacient dorim să îi motivăm să adopte un regim de viaţă echilibrat, respectării tratamentului recomandat şi conştientizării riscurilor la care se expun în caz contrar", a declarat Dr.Rodica Tănăsescu, Preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Primul modul al programului va avea drept subiect "boala arterială periferică", iar pe lângă prezentările medicilor, pacienţii vor putea beneficia de determinarea gratuită a indicelui gleznă-braţ, singura metodă de depistare a bolii.
Pe locul patru în lume la mortalitatea cardiovasculară
17 milioane de oameni din întreaga lume mor anul din cauza bolilor cardiovasculare, iar autorităţile estimează că numărul acestora ar putea ajunge la 25 de milioane până în 2020, din cauza creşterii factorilor de risc.
50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare, iar cele mai afectate ţări ca incidenţă şi mortalitate sunt cele estice şi centrale. România se află pe locul patru în lume în ceea ce priveşte mortaliatea de cauză cardi