S-a apropiat cu respect de repertoriul Mariei Tănase şi Mariei Lătăreţu, a învăţat să nu-şi dezamăgească publicul şi a devenit o voce de necontestat a cântecului popular românesc.
Orice iubitor al muzicii populare a auzit de Maria Ghinea. Solista, apreciată pe plan naţional, a urcat pentru prima dată pe scenă în clasa a II-a, în cadrul Concursului Cireşarii. A fost premiată iar experienţa de atunci o consideră primul pas spre cariera de solist popular. La 18 ani, impresiona specialiştii în foclor prin sensibilitatea transmisă de trilul vocii la Festivalul Maria Lătăreţu, unde a obţinut locul I. Un an mai târziu, era desemnată cea mai bună voce a Festivalului Cântarea României. A fost imediat cooptată ca solist al Ansamblului Vâlceanca. Între anii 1992 – 2000 a cântat cu Ansamblul Scorniceşti, iar de şase ani de zile este solista Ansamblului Profesionist Doina Oltului.
Ca în orice meserie, Maria spune că şi în muzica populară trebuie să fii în permanenţă un bun elev, indiferent de vârstă: „Nu poţi fi considerat un om dotat profesional, imediat ce faci nişte imprimări. Sunt multe voci înzestrate de Dumnezeu, dar trebuie lucrate. Eu am fost şi sunt încă un elev ascultător. Vocile din „Galeria de Aur” nu puteau rămâne voci dacă nu ştiau să înveţe în fiecare zi”. De luna aceasta, solista predă folcor la Palatul Copiilor Slatina.
Fiecare piesă are povestea ei
Maria cântă din inimă pentru sufletul fiecărui ascultător. A imprimat opt albume, şapte individual, iar unul alături de solistul Constantin Măgureanu şi, de fiecare dată când se află în faţa minunatului public, nu-l dezamăgeşte. Ultimul album l-a lansat pe 13 octombrie, sub acompaniamentul Orchestrei Naţionale Lăutarii, condusă de maestrul Nicolae Botgros. „Fiecare piesă are povestea ei. Sunt adepta pieselor de dragoste, până acum triste, însă odată cu noul album am trecut la piese