Premierul Emil Boc a prezentat, joi, in plenul reunit al Parlamentului forma finala a Legii Educatiei pe care Executivul si-a angajat raspunderea.
Discursul premierului a fost tinut in lipsa senatorilor si deputatilor Opozitiei care au parasit sala in semn de protest fata de faptul ca procedura angajarii raspunderii continua cu toate ca la Curtea Constitutionala exista o contestatie in aceasta privinta, iar o decizie va fi luata abia saptamana viitoare.
Emil Boc a declarat de la tribuna Parlamentului ca nu exista nicio prevedere constitutionala care sa impiedice continuarea procedurii de angajare a raspunderii si le-a reamintit partidelor de Opozitie ca exista o dubla posibilitate de actiune a celor care sunt nemultumiti de actiunea Guvernului, si anume depunerea unei motiuni de cenzura sau contestarea Legii Educatiei la Curtea Constitutionala.
In ceea ce priveste forma finala a noii legi, Emil Boc a declarat ca aceasta schimba din temelii educatia romaneasca si ca "reprezinta o mutatie radicala de conceptie cu privire la modul in care este vazuta din interior educatia".
Premierul a adus si cateva argumente in acest sens, vorbind despre faptul ca noua lege face transferul de la un invatamant centrat si fundamentat pe informatii, la unul bazat pe competenta si ca ea produce mutatii profunde atat in invatamantul preuniversitar cat si in cel universitar, atat in modul de transmitere a cunostintelor cat si al evaluarii elevilor.
Emil Boc a vorbit si despre "mutatia radicala in ceea ce priveste descentralizarea invatamantului si actului educational pana la nivelul scolii", in conditiile in care consiliile de administratie ale scolii vor fi formate din cadre didactice, parinti si reprezentanti ai comunitatii locale.
"Aducem astfel invatamantul aproape de nivelul societatii. Elevii trebuie sa invete luc