Diminuarea TVA pentru alimentele de bază de la 24% la 5%, măsură votată săptămâna trecută în parlament şi de unii miniştri ai guvernului Boc, suprapusă cu majorarea TVA începând cu 1 iulie 2010, care a condus la o inflaţie de peste 7 puncte procentuale, a încurcat planurile de aplicare a politicilor macroeconomice pe care Banca Naţională a României (BNR) le avea în plan. Sursa: AGERPRES
Lipsa de coerenţă a guvernului, în luarea unor decizii, a înfrânat procesul de evoluţie a dobânzii de politică monetară pe care BNR urma să o aplice.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, banca centrală a fost constrânsă să frâneze ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară, iar acum ar putea fi nevoită chiar să inverseze ciclul pentru a face faţă presiunii inflaţioniste.
"Cum putem să vorbim de coerenţă dacă discursul public vorbeşte acum de reducerea TVA ca o soluţie de ieşire din criză. Suntem total incoerenţi dacă după 3 luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a explicat Isărescu.
Conform profesorului în economie Daniel Dăianu, o creştere a dobânzii de politică monetară de la 6,25% ar însemna că banca centrală trage un semnal că este îngrijorată de presiunea inflaţionistă.
"Există o influenţă externă la produsele de bază. Dacă ar creşte dobânda de politică monetară, BNR ar arăta că are anumite incertitudini legate de execuţia bugetară", a mai spus Dăianu.
Ne ocolesc investitorii dacă mărim dobânda-cheie
Investitorii ar fi descurajaţi să mai aducă bani în România dacă BNR ar creşte dobânda de politică monetară, spune analistul economic Radu Limpede. "Această creştere ar frâna timida relansare în zona de firme. Acest lucru ar face posibilă o creştere a costurilor de finanţare", a mai spus economistul.
Potrivit lui Daniel Dăianu, în condiţiile crizei financiare s-a pr