Cei peste 400.000 de români cu psoriazis vor primi pastile de ultimă generaţie şi vor fi înscrişi într-un Registru. Sursa: SHUTTERSTOCK
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va înfiinţa un Registru prin care să poată monitoriza mai atent evoluţia şi tratamentul românilor bolnavi de psoriazis.
Iniţiativa va fi pusă în practică de o Comisie de experţi în psoriazisul mediu şi sever. Medicii din întreaga ţară vor fi obligaţi să raporteze date exacte legate de pacienţii cu psoriazis, istoricul bolii lor, întrucât doar pacienţii înscrişi în acest Registru vor putea beneficia de tratament gratuit.
Pacienţii cu forme severe vor avea prioritate
Prin înfiinţarea Registrului, pe lângă o indexare corectă a bolnavilor, se va face o monitorizare mai atentă a evoluţiei bolii, a răspunsului la tratament, a eventualelor efecte adverse.
Priorităţile de tratament se vor stabili în funcţie de gradul de afectare a calităţii vieţii pacienţilor (suprafaţa de piele afectată, vizibilitatea etc.). "În prezent, s-au făcut progrese uriaşe în tratamentul aceste boli, iar pacienţii cu forme medii şi severe de boală pot beneficia de programe de sănătate cu medicamente de ultimă generaţie, medicamentele biologice. Avem drept modele Italia şi Cehia, ţări care au implementat acest program", spune medicul Daniel Boda, preşedintele Comisiei de Experţi ai CNAS.
Psoriazisul este o boală cronică, de lungă durată, necontagioasă, cu ameliorări şi agravări periodice.
Tratamentul poate ţine boala sub control şi previne apariţia artritei psoriazice. Dacă pacienţii cu forme uşoare răspund foarte bine la tratamentele topice, cu unguente locale, formele severe ale bolii pot fi greu de controlat prin metode convenţionale.
Tratamentul biologic, de ultimă generaţie, se adresează mai ales acestora din urmă, după ce