Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, explica de ce tine mortis FMI ca deficitul bugetar al Romaniei sa nu treaca de 4,4 % si de ce institutia financiara sprijina punctul de vedere al bancilor in privinta Ordonantei 50 privind creditele.
"FMI ne cere niste lucruri pentru ca da niste bani si ni-i da pentru ca i-am cerut noi(...) FMI este interesat sa asigure aici un capital de incredere", a tinut in primul rand sa precizeze Adrian Vasilescu intr-o emisiune la Realitatea TV.
Totodata, el a explicat ca ideea avansata de unii analisti sau politicieni potrivit careia Romania ar trebui acum sa faca un deficit activ, mare, necesar si pentru investitii si pentru plata pensiilor si a celorlalte obligatii ale statului, este inaplicabila.
Imprumuturile depind de deficitul bugetar
"Exista o formula matematica foarte simpla: cheltuielile nu pot depasi nici cu un leu veniturile plus cat poti sa te imprumuti. Daca noi am putea sa ne imprumutam cu 2-3 deficite ar fi extraordinar, dar nu poti pentru ca nu iti da nimeni bani. (...)In viitor, ca sa putem face investitii, va trebui sa ne ducem pe pietele internatonale si sa ne imprumutam.
De asta ne trebuie un acord cu MFI ca sa ne ducem pe pietele internationale, iar ele au inceput sa se uite la deficitul bugetar si sa tina cont de el", a explicat consilierul guvernatorului BNR.
Legea privind scaderea TVA la 5 % e o minciuna
Adrian Vasilescu a respins si ideea reluata adesea in ultimele zile de mass-media potrivit careia una din cele doua legi adoptate din greseala de Camera Deputatilor, cea privind reducerea TVA la 5% la unele alimente, ar fi condus la scaderea preturilor la produsele achizitionate de cei saraci.
"In documentul votat in Parlament este o minciuna", a subliniat Vasilescu, explicand ca in legea respectiva este vorba