Proiectul privind dezvoltarea unui geoparc în nordul judeţului a intrat în linie dreaptă . Geoparcul „Ţinutul Buzăului" are ca termen de finalizare anul 2015. Acesta va cuprinde şi cinci trasee de mountain biking şi off road în natură.
Primăriile din 17 comune buzoiene împreună cu Consiliul Judeţean vor crea un geoparc numit „Ţinutul Buzăului" care să promoveze şi valorifice elementele naturale deosebite, cum ar fi Vulcanii Noroioşi, chihlimbarul de Colţi sau sarea de Mânzăleşti.
Geoparcul „Ţinutul Buzăului" va fi situat în nordul judeţului, în zona de curbură a Carpaţilor Orientali şi cuprinde comunele Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Căneşti, Colţi, Cozieni, Lopătari, Mânzăleşti, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei şi Vintilă Vodă.
Proiectul „Ţinutul Buzălui" a fost demarat în 2007, iar timp de trei ani s-au întreprins studii şi s-a analizat potenţialul turistic, arhitectural şi economic al judeţului, mai ales că teritoriul geoparcului acoperă zone rurale cu venituri reduse.
Acum, acesta a intrat în linie dreaptă după ce la şedinţa Consiliului Judeţean a fost aprobat, cu realizare din fonduri europene şi printr-un parteneriat public- privat cu ANTREC Buzău.
„Prin acest proiect se urmăreşte promovarea judeţului Buzău pentru atragerea turiştilor. Ne vom folosi de materiale de promovare, indicatoare şi infrastructură pentru ca Buzăul să devină un punct de atracţie turistică, iar în viitor să fim mai pregătiţi pentru primirea turiştilor", ne-a declarat Cristina Partal, preşedintele ANTREC Buzău.
„Valoarea totală a geoparcului este de 951.150 de lei cu o cofinanţare de 2% din bugetul CJ, restul vor fi fonduri europene. Acum proiectul va fi trimis la Agenţia de Dezvoltare Regională, iar în două- trei luni vom primi răspunsul", ne-a spus Dumitra Drăghici, secretarul CJ