Proprietarii apartamentelor de la etajele superioare nu primesc garanţii din partea asiguratorilor care să acopere şi o eventuală fisură în hidroizolaţia blocului. Sursa: EVZ
Românii încă nu se înghesuie să-şi facă asigurarea pentru casă. Au rămas mai puţin de trei luni până pe 15 ianuarie, data când toţi proprietarii trebuie să aibă locuinţele asigurate. Cine nu-şi încheie o poliţă la timp va primi amenzi între 100 şi 500 de lei. Preţul minim este de 20 de euro pentru o construcţie din cărămidă sau beton şi 10 euro pentru cele din paiantă.
Marea bătălie a companiilor de asigurări se duce mai mult pentru atragerea proprietarilor către zona poliţelor facultative. Aici apare o mare hibă, ofertele de asigurări neglijându-i pe cei care locuiesc la ultimele etaje. Poliţa nu acoperă şi eventualele fisuri din hidroizolaţie. Îţi poţi asigura apartamentul de furtună, de grindină, trăsnet sau chiar de căderi ale aparatelor de zbor, însă nu te desbăgubeşte nimeni dacă ai infiltraţii prin tavan de la ploaie.
Ce variante ai pe lângă asigurarea obligatorie
Pentru asigurările facultative, e interesant studiul de caz al unui apartament într-un bloc de beton, construit în anii ’80. Valoarea de piaţă a apartamentului am putea-o evalua la 60.000 de euro.
În plus, am vrut să asigurăm şi bunurile din casă la o valoare de aproximativ 5.000 de euro. Aceasta înseamnă că ar trebui să facem o listă cu electrocasnicele mai importante (frigider, aspirator, televizor etc.), iar pentru cele de o valoare mai mare, cum ar fi un laptop de peste 3.000 de lei, descrierea în formular trebuie să fie foarte detaliată - model, serie. Agentul de asigurări a explicat că am putea fi despăgubiţi dacă bunurile ar fi distruse în caz de incendiu, explozie, cutremur sau dacă suntem inundaţi.
Pentru precauţie, am cerut şi o asigurare de răspundere