Majoritatea turiştilor români îşi achită vacanţa cu o săptămână înainte de plecare. Aşa că bugetul pentru concediul de iarnă poate fi planificat încă de pe acum. Oferta agenţiilor este diversă - atât cea internă, cât şi cea externă -, de la câteva sute la câteva mii de lei. În ţară, pachetele ieftine sunt în zonele cu tradiţie culturală şi balneoclimaterică.
În fiecare an, de Sărbători, românii au găsit soluţii de petrecere a vacanţei în ciuda condiţiilor financiare precare. Estimările sunt comparabile cu anii trecuţi, când au ales să plătească mai puţin pentru un sejur mai scurt, dar să nu renunţe la vacanţă.
România, destinaţia preferată
„La fel ca anul trecut, în această iarnă sunt preferate minisejururile de trei-cinci nopţi sau weekendurile prelungite", spune Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). El susţine că cei mai mulţi aleg să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă în ţară şi doar 30% optează pentru o destinaţie în străinătate. Anul acesta, ofertele de Sărbători pentru România sunt similare cu cele de anul trecut. Potrivit lui Ciprian Enea, consultant la portalul besttourism.ro, cele mai căutate destinaţii de către turiştii români sunt zonele montane, cu zăpadă, unde există şi pârtii - Valea Prahovei, culoarul Rucăr-Bran, staţiunile din Munţii Apuseni şi cele din Ţinutul Neamţului.
Pe locul al doilea se situează zonele montane unde se practică agroturismul, dar care nu excelează la capitolul sporturi de iarnă - Maramureş, Bucovina, Valea Oltului. Pe locul al treilea în topul preferinţelor sunt staţiunile balneo situate în zone de deal. „Preţurile sunt similare celor de anul trecut sau în funcţie de strategia fiecărui hotel sau pensiune pot fi scăderi sau creşteri de 5-15%", spune Enea. Criteriul financiar este însă decisiv, motiv pentru care mulţi aleg destinaţii mai aproape de casă. L