Oamenii de ştiinţă au identificat aşa-numita „genă liberală“, care ne predispune la preferinţe politice mai puţin convenţionale, scrie cotidianul „The Daily Mail“.
Această genă este un neurotransmiţător - substanţă chimică situată în creier -, poartă denumirea de DRD4 şi ar putea fi stimulată de valoarea de noutate a viziunilor radicale. Cu alte cuvinte, opţiunile politice radicale sunt înnăscute, nu construite sau modelate de prieteni, familie sau de profesori, spun cercetătorii americani de la Universitatea din California, care au realizat studiul pe 2.000 de americani.
Influenţe externe
Se presupune că oamenii înzestraţi cu această genă sunt atenţi la punctele de vedere ale celorlalţi şi sunt influenţaţi de acestea în mai mare măsură decât cei care nu deţin această genă. Aceasta se manifestă mai ales în perioada adolescenţei, o fază de tranziţie în viaţă, când se formează baza de cunoştinţe şi interese. Potrivit studiului, cei care au această genă şi au, în acelaşi timp, o adolescenţă activă, vor fi mai deschişi ca adulţi şi mai dispuşi să-şi formeze opinii politice mai puţin convenţionale.
Cercetătorii au descoperit că cei cu gena DRD4 sunt dornici să afle lucruri noi, fapt ce îi predispune spre opinii mai liberale când vine vorba de politică. „Doi factori au o interacţiune crucială: predispoziţia genetică şi condiţiile de mediu - şi anume un cerc larg de prieteni în adolescenţă - şi determină viziunile mai liberale. Aceste descoperiri sugerează că afilierea politică nu este bazată în întregime pe experienţa pe care o dobândim în relaţia cu ceilalţi", susţine profesorul James Fowler, de la Universitatea din
California.