Australia va testa un sistem care va contoriza amprenta de carbon a fiecărei persoane, oferind recompense celor prietenoşi cu mediul.
Autorităţile locale din Norfolk, o mică insulă din Pacificul de Sud, pierdută undeva între Australia, Noua Zeelandă şi Noua Caledonie, vor pune în aplicare un program unic în lume: le vor da bani oamenilor care aleg să trăiască sănătos şi să polueze mediul cât mai puţin, relatează AFP.
Insula Norfolk, cu o suprafaţă de numai 35 de kilometri pătraţi, unde trăiesc aproximativ 2.000 de oameni, este un loc ideal pentru a testa noi soluţii pentru două dintre cele mai mari probleme ale societăţilor moderne: încălzirea climei şi obezitatea, susţin cercetătorii care se află la originea acestui proiect.
"Avem o insulă situată la 1.700 de kilometri în largul Australiei, total autonomă, şi este uşor să calculăm ce intră şi ce iese", a subliniat Garry Egger, de la Universitatea Southern Cross, de lângă Brisbane, şeful echipei de cercetători care a iniţiat proiectul.
Insula puşcăriaşilor, transformată în paradis
Fostă colonie britanică pentru puşcăriaşi în secolele XVIIIXIX, Norfolk este astăzi singurul teritoriu din Australia care are un guvern autonom.
Locuitorii care îşi doresc să intre în program vor primi un card de credit, descris generic ca un "card al amprentei de carbon", pe care vor trebui să-l prezinte când îşi plătesc consumul de curent electric, carburantul şi când îşi fac cumpărăturile.
Cei cărora le vor rămâne unităţi vor putea să le transforme în bani lichizi. În schimb, cei mai cheltuitori vor fi nevoiţi să cumpere unităţi de credit suplimentare.
În ceea ce priveşte poluarea şi obezitatea, locuitorii de pe insula Norfolk au un stil de viaţă similar cu cel al australienilor, a mai spus Garry Egger.
Australia se află pe primul lo