Deşi România a pus bazele unui comitet inter-ministerial pentru dezvoltare durabilă acum trei ani, acesta nu s-a întrunit niciodată.
„Timp de 20 de ani, România a avut lacune în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă”, a declarat astăzi ministrul mediului, Laszlo Borbely, la Academia Română, precizând că ţara are nevoie de strategii realizate de oameni de ştiinţă şi politicieni. Iar aceştia din urmă trebuie să înţeleagă că protecţia mediului „nu este o joacă”.
Dar, Călin Georgescu, expert în dezvoltare durabilă şi raportor special al ONU, susţine că statul era responsabil de acest domeniu în care nu s-a făcut nimic. „Viziunea pe termen lung ne lipseşte cu desăvârşire”, a subliniat acesta, precizând că acel comitet ministerial înfiinţat acum trei ani, trebuia să depună rapoarte anuale la Parlament, lucru care nu s-a întâmplat.
„Unii solicită bani şi ceilalţi refuză să plătească, în asta constă dezvoltarea durabilă după 20 de ani”, a declarat acesta.
Totuşi, ministrul mediului consideră că România a făcut câteva progrese mai ales prin Fondul de Mediu, care are un buget de un miliard de euro pentru proiecte verzi. De asemenea, el speră ca până la finalul anului să se întrunească, pentru prima dată, şi comitetul inter-ministerial.
România, pe ultimul loc la conservare
România se află pe ultimul la conservare, mai ales din cauza lipsei de finanţări pentru acest domeniu. Astfel, ţara noastră a alocat, între 2000-2007, doar 2,3% din fondurile pentru protecţia mediului pentru conservarea biodiversităţii, în timp ce Marea Britanie a cheltuit 76% în acest sens.
Specialiştii în protecţia mediului au identificat o problemă mai gravă a României în privinţa nerespectării legislaţiei privind ariile naturale protejate. Deşi guvernul ar fi trebuit să acorde finanţare pentru acestea, în ultimii trei ani asta nu s-a întâmplat.
La finalul anului tr