Avocaţii clienţilor nemulţumiţi şi membrii liberali din Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor îi acuză pe reprezentanţii delegaţiei FMI la Bucureşti că apără interesele băncilor. Sursa: CODRIN PRISECARU
După ce FMI a încercat să forţeze mâna autorităţilor în schimbarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2010, cu privire la creditele în derulare, unii deputaţi au reacţionat dur, acuzându-i în unele cazuri şi de şantaj, pe reprezentanţii Fondului.
"Poziţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene este una inacceptabilă, cu privire la activitatea de legiferare naţională. Din punctul meu de vedere e o atitudine abuzivă, nedemocratică şi chiar umilitoare", a declarat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.
"FMI a sărit calul"
Şi avocatul Gheorghe Piperea susţine că poziţia FMI este una totalmente incorectă. De reţinut este faptul că FMI a ameninţat în repetate rânduri, prin vocea lui Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, că dacă guvernul nu va schimba actul normativ al creditelor riscăm să nu mai primim următoarea tranşă a acordului stand-by.
"Mi s-a părut că s-a sărit puţin calul din partea executivilor FMI şi din perspectiva Comisiei Europene (CE). Din câte ştiu eu, ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - n.r.) a întrebat CE, printr-o scrisoare, dacă OUG 50 este în conformitate cu Directiva Europeană 48/2010. Nici până în prezent nu s-a primit un răspuns de la Comisie", a spus Gheorghe Piperea.
El a precizat că nu este posibil să modifici ordonanţa în parlament la cererea FMI, câtă vreme cealaltă parte din contract, Comisia Europeană, nu a spus dacă este sau nu în conformitate cu Directiva. "Din acest punct de vedere, poziţia FMI este de neacceptat", a mai afirmat avocatul. @N